
Jana Meersschaut
Student Bachelor Lager Onderwijs
Ik ben Jana, 20 jaar oud en ik ben mijn studie bachelor leerkracht lager onderwijs gestart in het schooljaar 2020-2021. Ik heb gekozen om deze opleiding te volgen aan de co-hogeschool Odisee in Brussel. Zelf woon ik in een klein dorpje genaamd Brakel, hier heb ik het secundair onderwijs afgerond met een diploma in de richting economie moderne talen.
Mijn vrije tijd
Ik ben heel graag bezig met muziek, ik luister graag naar muziek en speelde ook tot 2020 piano. Ik zing heel graag en deed dit ook in een jeugdkoor. Nu leren we in deze studierichting ook ukelele spelen wat ik echt fantastisch vind!
Verder dans ik al 6 jaar Hip-Hop en moderne dans in een dansclub genaamd SHOXX Dance Club. In deze club waar ik al van jongs af aan in dans, geef ik vorig jaar ook dansles aan de kleuters. Als tweede sportieve hobby ben ik graag bezig met fitness.
Kom nog meer te weten over mij op deze online blog!
Mijn visie
Waarom wil ik leerkracht worden?
De eerste vraag die ik heel vaak te horen krijg, waarom wil ik nu eigenlijk leerkracht worden?
Ik zat al enkele jaren met deze beslissing in mijn hoofd. Al jaren lijkt het mij een droom om aan jonge kinderen op een leuke manier dingen bij te leren en hier voldoening uit te krijgen. Ik wil leerkracht worden in het lager onderwijs omdat ik een passie heb voor kinderen en voor hun gedachtegang. Ik ben gefascineerd door hun verhalen en bedenkingen.
Ook doe ik al 4 jaar babysitting en geef ik af en toe bijles aan een kindje uit de lagere school. In 2018 volgde ik een cursus animatoropleiding waarvoor ik ook mijn diploma haalde. Mij bezighouden met mijn kleine neefjes en nichtjes vind ik ook het leukste wat er is!
Zelf ben ik ook al heel lang met kinderen bezig, vanaf mijn 15 jaar geef ik al omnisportkampen aan kleutertjes. Daarnaast geef ik elk week dansles aan de Mini's (kleuters) bij SHOXX Dance Club. Ook doe ik hier vervangingslessen wanneer dit nodig is in de oudere groepen.
Toen ik in het 5e middelbaar zat, volgde ik een dagje mee in het 5e leerjaar bij mijn toenmalig lievelingsleerkracht. Deze dag heeft mij zeker ook overtuigd om juf te worden, het enthousiasme dat je krijgt van de kinderen geeft je echt voldoening. Na enkele uren observeren in een klas noemen ze je al 'juf Jana' of komen er al tientallen vragen uit nieuwsgierigheid.
Wat is mijn visie op goed onderwijs en goed leraarschap?
Goed onderwijs is onderwijs waarbij kinderen het leuk vinden om naar de les te komen en ze hun goed voelen in de klas. Iedereen moet gelijk worden behandeld en het is belangrijk om een goede klassfeer te hebben. Dit doet veel aan de moed en de motivatie van de kinderen. Goed onderwijs is onderwijs waar kinderen hun mening kunnen uiten, hun moeilijkheden maar ook hun sterktes kunnen aangeven. Is onderwijs waarbij elke leerling individueel met zijn/haar eigen weg de doelen bereikt, op welke manier dan ook. Ook moeten ze iets bijleren, onderwijs is geen onderwijs zonder dat de kinderen iets bijleren natuurlijk.
Een goede leerkracht past zich aan aan de kinderen en is flexibel. Hij of zij voelt zich goed bij de kinderen en de kinderen ook bij hem of haar. Deze leerkracht maakt de lessen leuk en interessant waardoor de kinderen naar je opkijken. Wat ik ook belangrijk vind is dat de leerkracht zichzelf moet zijn. Als je voor een klas staat en je bent niet authentiek, zullen de leerlingen er al snel iets op zeggen. Want kinderen zijn altijd eerlijk met jou als leerkracht. Een goede leerkracht is iemand die differentieert, elk kind behandelt op het niveau dat hij/zij nodig heeft. Een goede leerkracht is een leerkracht die feedback geeft, zowel positief als negatief en op een vriendelijke manier.
Mijn visie van goed leraarschap na de methodestage ('21-'22)
Om mijn visie op goed leraarschap aan te vullen op vlak van mijn methodestage wil ik alvast aanvullen dat ik vrijheid geven aan de leerlingen belangrijk vindt als leerkracht. Verder is veel geduld als leerkracht bij de kinderen ook nodig. Niet alles zal direct vanzelf gaan bij de leerlingen en hier is veel geduld voor nodig. Bij de Freinetschool viel me heel hard de huiselijke sfeer op in de klas en in de school, dit wil ik graag meenemen in mijn eigen klas later.
Het opbouwen van zelfstandigheid bij de leerlingen vind ik ook belangrijk om te doen als leerkracht. Zo zullen ze in de middelbare school en later in het leven ook makkelijker hun plan kunnen trekken. Ik vind het nog steeds belangrijk om veel te praten en babbelen met de kinderen. Wanneer er iets scheelt maar ook zomaar, je moet weten hoe het met de leerlingen gaat en hoe ze zich voelen in de klas/school. Vanuit deze stage neem ik ook mee dat het interessanter is om vanuit de kinderen werken, in te gaan op wat zij interessant en leuk vinden en hierop verder bouwen in de lessen.
2021 - 2022
Mijn leerdoelen en leervragen
Persoonlijke sterkte-zwakteanalyse (aanvulling):
Zwaktes: Eén van mijn werkpunten was omgaan met verandering. Dit heb ik in deze stage veel moeten doen en ik had er ook geen moeite mee. Ik heb vaak mijn lessen moeten aanpassen of verkorten om toch de doelen te bereiken en rond te geraken. Hier ben ik in gegroeid. In het begin en op donderdag had ik veel stress. Naarmate de week vorderde gingen deze zenuwen geleidelijk aan weg, ik werd het gewoon. Donderdag waren de leerlingen heel onrustig en kreeg ik hier terug stress door. Ook kwam mijn stagebegeleider die dag kijken.
Een angst was dat ik niet genoeg op mijn strepen ging kunnen staan en dat de klas mij zou overrompelen. Dit was de eerste dag het geval, de leerlingen testten mij. Mijn mentor is hier dan ook direct op ingesprongen na mijn eerste les en wou hier met mij aan werken. Ik ben vanaf deze stage meer op mijn strepen beginnen staan en dat heeft veel geholpen. Mijn mentor vond dat ik goed gegroeid ben en dat ik er echt sta als juf. Hij ziet zeker een toekomst. De kinderen voelden mij meer en meer aan en dat was wel fijn. Ik voel van mezelf dat ik gegroeid ben deze stage, er zijn zeker nog werkpunten maar ik sta er wel nu als juf.
Ik moet erop letten dat ik geen opmerkingen geef op het kind zelf maar op het gedrag van het kind en zeker ook positief bevestigen wanneer ze het wel goed doen. Een kind dat lange tijd niet wilt meewerken apart aanspreken en niet direct boos worden of je geduld verliezen.
Sterktes: Ik ben heel zorgdragend ingesteld en zal dan ook altijd openstaan voor persoonlijke gesprekjes met de leerlingen. Ik wil ervoor zorgen dat ze zich goed voelen in mijn klas, dat ik een vertrouwensband met hun zal kweken. Dit heb ik al in stages, al is het maar voor een week. Ik ga veel werk steken in materiaal, ik zorg voor een directe reactie op de feedback in mijn lessen, ik wil alles tot in de puntjes uitgewerkt qua materiaal en voorbereidingen en zorg voor een rustige en positieve houding naar de leerlingen.
Concreet leerdoel:
Idem vorig jaar en zie hieronder.
Mijn persoonlijk leerplan
Na actieve stage:
Leerdoel 1: Ik wil zonder zenuwen voor de klas kunnen staan. Ik weet dat dit na een tijdje
wel lukt maar in het begin is het altijd wennen.
- Ik wil meer kunnen loslaten in het algemeen, zo zal ik minder stress hebben. Ik weet dat alles uiteindelijk altijd goedkomt dus daar hoef ik niet voor te stressen.
- Proberen goed in en uit te ademen voor ik aan een les begin.
- Zorgen dat ik mezelf zelfzeker voel voor de klas.
Leerdoel 2: Ik wil nog beter nadenken over mijn bordschema en dit ook ten volste inzetten.
- Op voorhand een bordschema uitwerken en goed nadenken over hoe ik het bord in de klas ga opbouwen.
- Bij moeilijkheden naar het bord trekken en een schema opbouwen met de leerlingen.
Leerdoel 3: Goed nadenken bij sommige werkvormen of ze niet te moeilijk/ingewikkeld zijn zeker bij jonge kind (1e en 2e leerjaar)
- Dit zal ik verder leren bij het deeltje rond de pedagogie van het jonge kind.
- Navragen bij docenten of dit op hun niveau is.
- Kwestie van oefening.
Welke leerkansen biedt de methodeschoolstage?
- Andere manieren van werken leren kennen.
- De kinderen hun visie op school te weten komen.
- Nieuwe klasindeling, regels, infrastructuur, indelingen, werkvormen en instructies leren kennen.
2020 - 2021
Mijn leerdoelen en leervragen
Persoonlijke sterkte-zwakteanalyse:
Zwaktes: Ik vind het moeilijk om mijn grenzen aan te geven naar kinderen toe, ik weet niet of ik snel kordaat ga kunnen optreden wanneer dit nodig is. Ik ben graag heel lief en vriendelijk toe naar kinderen en vind het dan ook moeilijk om aan te geven wanneer het genoeg is. Ik zal dit waarschijnlijk wel doen, maar met een knagend gevoel vanbinnen.
Ik weet ook nog niet goed hoe ik moet omgaan met kinderen die bijvoorbeeld autisme hebben of adhd, hier zou ik dan ook graag over bijleren.
Verder lijkt het mij moeilijk om de tijd van één les in te schatten, want als je effectief leerkracht bent van een klas kan je jezelf daar een beetje aan aanpassen. Maar nu als stagiaire zijnde, is het belangrijk om dit goed in te schatten.
Sterktes: Ik ga heel graag en goed om met kinderen, ik ben al jaren bezig met kinderen op kampen, tijdens het babysitten, tijdens buurtfeesten. Ik ben heel creatief ingesteld, gewoon vind ik maar niet. Ik ga altijd iets zoeken om een les of activiteit leuker te maken en steek hier dan ook veel tijd in.
Ik ben heel leergierig en ga dan ook zeker geen uitdagingen uit de weg, ik wil van alles proberen, nieuwe dingen leren en ervaringen opdoen. Zo hou ik ook van echt al opgenomen te worden in de klas en wil ik ook graag al de werkboeken verbeteren. Ik ben behulpzaam en zie ook graag werk waardoor ik heel graag de juf/meester zou helpen met de dagelijkse taakjes.
Concreet leerdoel:
Ik wil leren om mijn grenzen aan te geven door op een kordate maar juiste manier op te treden en hierdoor chaos te vermijden.
Mijn persoonlijk leerplan
Na oefenstage
Leerdoel 1: Ik wil met minder zenuwen voor de klas staan.
- Denken aan de gedachte dat vanaf ik voor de klas sta, dat ik mij goed voel.
- Denken aan het zalige gevoel dat je krijgt wanneer je je les geeft.
- Gewoon jezelf zijn, meer kan je niet doen.
Leerdoel 2: Ik wil de tijd beter kunnen inschatten voor één les.
- Goed rekening houden met de beginsituatie van de klas op vlak van bepaalde werkvormen.
- Sommige dingen kan je op voorhand timen. Zoals een tekst die je gaat voorlezen, een verhaal dat je gaat voorlezen, een wandeling bijvoorbeeld.
- Het feit dat je soms een afronding of deel van de les niet kan uitvoeren, kunnen loslaten. Zolang de leerlingen de leerstof mee hebben, is dat het belangrijkste.
- Je maakt goede afspraken met de leerlingen, op die manier verlies je ook minder tijd.
- Ga efficiënt te werk met bepaalde werkvormen.
Na eerste actieve stage:
Leerdoel 3: Ik moet kordater kunnen zijn en mijn grenzen aangeven.
- Ik moet met de leerlingen regels en afspraken afspreken waarnaar ik kan verwijzen. Ze weten waar ze zich moeten aan houden.
- Wanneer je blijft dreigen maar geen daden uitvoert, gaan de leerlingen dit weten en gaan ze het hun niet meer aantrekken.
- Groepjes die niet goed samenwerken, uit elkaar zetten.
- Als
ik leerlingen individueel aanspreek op ongewenst gedrag in plaats van
klassikaal, krijg ik meer controle over de klas.
Leerdoel 4: Ik moet chaos leren vermijden.
- Om stilte te krijgen in de klas, gebruik ik een stilteteken bijvoorbeeld een belletje.
- Goede afspraken tijdens bijvoorbeeld losse lessen zoals beeld, zorgen voor structuur voor de leerlingen.
- Geef goed mee: Wat doe ik er na? Wat daarna?
- Bij een bewegingsles laat je de leerlingen zitten bij het uitleggen.
Leerdoel 5: Ik moet beter vertrekken vanuit mijn lesdoelen en leerinhouden.
- Vertrekken vanuit leerinhouden: Wat wil ik de leerlingen aanleren? Daarna denk je pas over de werkvormen.
- Wat wil ik met de klas bereiken? (= Doelen)
- Schrijf de creatieve ideeën rond werkvormen op, ze komen ooit wel eens van pas. Ook al is het niet in deze les.
Na tweede actieve stage: (Meenemen naar volgend jaar)
Leerdoel 6: Meer stilstaan bij differentiatie
- De beginsituatie is belangrijk, schrijf alles goed op per leerling op vlak van sterktes en zwaktes.
- Zorg voor extra blaadjes/spelletjes die je kan inzetten wanneer leerlingen sneller klaar zijn.
- Zorg voor gemakkelijkere werkblaadjes voor leerlingen die het moeilijker hebben.
- Geef de zwakkere leerlingen extra aandacht en verlies ze niet uit het oog, toon dat je er ook voor hen bent.
Leerdoel 7: Efficiënter nadenken bij bepaalde werkvormen
- Door efficiënter te zijn verlies je minder tijd.
- Meer leerlingen tegelijk aan de beurt laten tijdens een interactievorm i.p.v. één per één naar voor bijvoorbeeld.
- Differentiëren in groepjes bij samenwerkingsvormen/groepsvormen.