Voor de eerste keer naar de Brusselse stageschool

22-10-2020

Voormiddag - Gesprek met de directeur en buurtverkenning

Het was een spannende dag, ook al werd ons al goed meegedeeld wat er van ons verwacht werd vandaag. Vandaag gingen we met onze leergroep voor de eerste keer naar De Groene School in Anderlecht, onze stageschool voor het eerste semester.

In de voormiddag voerden we eerst met de hele groep een gesprek met de directeur en daarna gingen we op verkenning in de buurt. Het gesprek met de directeur verliep zeer vlot, ze vertelde ons over de kwaliteiten en de visie van de school en hoe de infrastructuur van de school in elkaar zit. Zo leerden we dat hier heel vaak met parallelleerkrachten aan co-teaching wordt gedaan en dat de directeur streeft naar zoveel mogelijk outdoor-learning. Over outdoor-learning leerden we al heel veel in de lessen onderwijskunde.

Ze vertelde dat het gebouw in de hoogte gebouwd is waardoor de school veel verdiepingen heeft en het dus ook veel trappen bevat. Zo doen het 5e en 6e leerjaar aan co-teaching maar wordt dit een beetje verhinderd doordat er een verdieping tussen deze twee leerjaren zit.

Toen ik aankwam op deze school viel het me op dat er heel veel leerkansen zijn. Voor onze opdracht van het vak aardrijkskunde moesten we dan ook de leerkansen zoeken en ze op een kaart van onze oefenschool aanduiden. Voor biologie kregen we de opdracht blaadjes te verzamelen om later een bladverzameling mee te maken.
Rondom de school waren er heel veel bomen, een park met een vijver, veel verschillende verkeerssituaties, enzovoort. Hierdoor wordt het duidelijk waarom deze school 'De Groene School' heet.

Hieronder vind je de link naar de Google Maps kaart met leerkansen van deze school. Onze school vindt u in het groene domein. 

De directeur van deze school vindt het belangrijk dat leerkrachten en stagiairs een open mindset hebben, altijd blijven bijleren, een reflecterend vermogen hebben, niet enkel naar de kinderen kijken maar ook naar jezelf, op tijd aankomen, deadlines opvolgen, beleefd zijn, regels respecteren en zorgen voor een goede en open communicatie.

Ook leerden we wat meer over wat een hoogbegaafd kind nu eigenlijk is en hoe je best met zo'n kinderen omgaat. Want op bijna elke school is gemiddeld 2% van de leerlingen hoogbegaafd. Hiervoor bestaan ook de kangoeroeklassen op deze school. Deze klassen zorgen voor meer uitdaging voor de kinderen en hierin worden de kinderen begeleid bij moeilijkere strategieën. Dit vind ik een zeer goede oplossing. 

Namiddag - In onze stageklas (3e leerjaar)

Na ons middagmaal werden we in onze effectieve groepjes verdeeld om naar onze klas te gaan. Ik sta in het 3e leerjaar bij juf Zadi en juf Wendy. Deze klas doet ook aan co-teaching wat voor ons zeer interessant was om eens te observeren.

Wat ik interessant vond in deze klas is dat alle leerlingen een houten kubusje hebben. Eén zijde van de kubus is rood, als deze zijde naar omhoog ligt betekent dit dat deze leerling zelfstandig aan het werken is. Eén zijde is groen, deze zijde betekent dat de leerling klaar is. Op één zijde staat een vraagteken, als deze omhoog ligt heeft de leerling een vraag. Ik vind dit een zeer goede manier om rustige en duidelijke communicatie te hebben tussen de leerling en de leerkracht.

Het was een zeer leerrijke en interessante dag en ik zie het zeker zitten om hier stage te lopen! 

© 2020 Portfolio van Jana. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin