Tweede actieve stage

10-05-2021

Van 10 mei tot en met 12 mei en van 17 mei tot en met 18 mei bevond zich mijn tweede actieve stage. Aangezien deze week in twee gesplitst was, zat er een pauze tijdens de stageweek wat ik wel handig vond. 
In de eerste actieve dienden we 10 lessen te geven, deze week waren dat 20 lessen. Ik ben in het algemeen heel tevreden over de laatste en beoordeelde stage van dit schooljaar. Ik had een klas waar meer differentiatie aanwezig was dan in het vierde leerjaar maar dit heb ik zeker als een kans genomen om bij te leren.

In deze blogpost ga ik dag per dag overlopen in plaats van les per les. 


Maandag 10 mei 2021

Dit was een stressvolle dag voor mij omdat ik nog niet zo goed de kans had gekregen om het derde leerjaar goed te leren kennen. Aangezien deze klas ook een heel andere klas was dan het vierde leerjaar was het voor mij een beetje wennen om deze klas gewoon te worden. Ik voelde direct aan dat de leerlingen heel snel afgeleid waren en heel graag babbelden, hier moest ik tijdens de week dan ook een goed middel voor vinden wat voor deze klas werkt. 

Op maandag gaf ik een les spelling herhaling, een les begrijpend lezen en twee lessen wero die ik zelf heb uitgewerkt. Voor mijn vier lessen wero deze stage heb ik zelf een klein wero-thematje uitgewerkt over vervuiling. Ik zorgde voor een interactieve bundel en enkele toffe werkvormen tijdens deze lessen. Ik ging hier bijna terug in de fout dat ik vertrok vanuit mijn werkvormen in plaats van de leerinhouden maar dit heb ik tijdens de voorbereiding snel anders aangepakt. Zo heb ik uiteindelijk eerst mijn leerinhouden bedacht met hierbij de behorende doelen en zo verder naar de uitwerking (leerdoel 5). Ik voelde dat de leerlingen bij deze lessen zeer betrokken waren, het interesseerde hen. Ik probeerde in deze les ook iets nieuws, een kamishibai rond zeevervuiling. De leerlingen waren vanaf de inleiding betrokken. 

Bij de les spelling zorgde ik voor een hoekenwerk met herhalende filmpjes en oefeningen voor de leerlingen op weetwoorden, hoorwoorden, verenkeling/verdubbeling en de verlengingsregel. Ik voelde bij deze eerste les al enkele problemen tussen leerlingen onderling. Ik verdeelde zelf de groepjes aan de hand van groepsverdelers die je kan zien op de foto, dit deed ik om chaos te vermijden en zo konden ze snel handelen en wisten de leerlingen direct wat van hen verwacht werd (leerdoel 4). Ik merkte dat ze dit wel leuk vonden maar dat er soms toch discussies ontstonden. Ik merkte deze week dat dit afhangt van dag tot dag hoe de leerlingen staan tegenover elkaar. In deze situaties moet ik kordaat optreden, ik heb dit hier ook gedaan, ook al knaagde het vanbinnen (leerdoel 3).

De les begrijpend lezen was heel tof, ook hier waren de leerlingen heel betrokken. Ze mochten reisbrochures op maat van de kinderen lezen en aan de hand hiervan hun favoriete en minst leuke reizen kiezen. Ik werkte met een soort doorschuifsysteem. Ze waren onbewust bezig met lezen en dat vond de juf heel positief. 

Een dag met een stroef begin maar toch geslaagd!


Dinsdag 11 mei 2021

Dit was de dag waarop ik zo goed als de hele dag les mocht geven. Ik gaf een les rekenen rond de driehoeken, een les Franse taalinitiatie, een les godsdienst rond gevoelens, een les taal en als laatste een lesje muziek. 

De les wiskunde verliep zeer vlot, ik had veel materiaal mee namelijk gelamineerde driehoeken, zwaaihoekjes en werkblaadjes. Ik merkte dat de leerlingen snel mee waren, al was ik hier een beetje bang voor door de vele leerinhouden in deze les. Ik bouwde de les geleidelijk en gestructureerd op zodat de leerlingen de leerstof mee hadden (leerdoel 4).

Ook voor Franse taalinitiatie had ik veel materiaal mee. Deze les ging over 'Dans ma valise il y a...'. Daarvoor had ik zelf een koffertje meegebracht met daarin materiaal. Op dat materiaal hingen woordkaartjes in het Nederlands. Op het bord hingen de Franse termen. De leerlingen kregen uiteindelijk een mooi gevisualiseerd bordschema te zien. Ik merkte dat sommige woorden zoals 'l'ours en pĂ©luche' nog te moeilijk waren voor de leerlingen. Hier moet ik volgende keer rekening mee houden. Ik kon ook iets meer differentiatie in deze les gestopt hebben. 

De les godsdienst rond gevoelens vond ik heel aangenaam. Als inleiding deed ik met juf Sien een soort toneeltje om de leerlingen hun reactie en eerste gevoelens te testen. Dit was heel grappig en leerrijk om te zien. Dit was ook de eerste les waarin ik een belletje heb gebruikt als stilteteken. Ik merkte dat dit wel werkte, nog niet optimaal maar toch al beter. De leerlingen wist wat er van hen verwacht werd. Ik heb dit belletje dan ook vaker ingezet in mijn lessen. De leerlingen vertelden heel aangenaam en open over hun gevoelens en mijn doelen waren goed bereikt.

Verder verliepen het taallesje rond boekpromotie en ook de muziekles zeer vlot. De leerlingen werkten goed mee en waren betrokken. 


Woensdag 12 mei 2021

Theo, onze stagebegeleider was deze dag op bezoek. Terwijl ik vorige keer veel stress had bij de stagebegeleiders, was dit nu al veel minder. Waarschijnlijk doordat ik nog wist dat stress niet nodig was in de vorige actieve stage (leerdoel 1). 

Hij keek naar mijn les cijferen: optrekken, aftrekken en vermenigvuldigen. Dit was een beetje een speciale les want de leerlingen gingen om te herhalen een soort cijferspel spelen. Na een korte instructie en uitleg van mij, mochten ze per twee aan de slag. Ik voorzag makkelijkere werkblaadjes voor de zwakkere leerlingen en zorgde dat al mijn materiaal klaar lag. 

Theo was heel positief over mijn les, hier was ik blij om. Hij zei enkel dat ik de drie zwakkere jongens die achteraan in de klas zaten tijdens mijn uitleg precies een beetje uit het oog verloor. Tijdens het spel ben ik er wel gaan bijzitten maar vanaf dat mijn rug gedraaid was, waren ze al terug aan het prutsen en lachen. Hier heb ik niet genoeg aandacht aan besteed. Ik moest hier kordater optreden, hier moet ik nog aan werken (leerdoel 3). Verder maakte ik een overzichtelijk schema om dit spel duidelijk te maken en ervoor te zorgen dat het vlot verliep. De leerlingen geraakten niet zo ver in de oefeningen maar hadden de leerstof wel mee, dat vind ik het belangrijkste. Hier had ik eventueel nog iets meer mijn tijd kunnen inschatten (leerdoel 2). 

Nadien gaf ik nog een les turnen. Deze les vergde veel materiaal en opzetwerk waardoor ik dit al had gedaan tijdens de les van juf Sien. De leerlingen vonden de les super leuk en gingen goed in competitie met elkaar. Ik vond deze turnles al een groot stuk beter dan mijn turnles in de eerste actieve stage. Ik liet de leerlingen neerzitten bij het uitleggen en zorgde voor meer structuur (leerdoel 4).

Het was een drukke dag maar we zaten ondertussen wel al over de helft!


Maandag 17 mei 2021

We waren ondertussen een week verder en het was alweer maandag. Deze dag gaf ik nog eens vier lesjes. Ik gaf cijferend delen, zinsontleding en terug twee lesjes van wero waarbij ik verder ging met het themaatje vervuiling. 

De les rond cijferend delen ging goed, na een instructie liet ik de leerlingen alleen aan het werk. Na een tijdje merkte ik dat er toch nog veel fouten gemaakt werden, ik vroeg de aandacht terug aan het bord. Uiteindelijk maakten we twee groepjes, de zelfstandige werkers en de leerlingen die liever samen met mij aan bord werken. Dit vond juf Sofie heel goed. 

Vandaag was er terug een stagebegeleider, Leen. Zij zag mijn les zinsontleding en de eerste les van wero. De les rond zinsontleding liep niet zo vlot, ik had het gevoel dat de leerlingen plots alles deden wat ze normaal gezien niet doen. Dit voelde voor mij aan als een kleine teleurstelling. Ik heb vaak kordaat moeten optreden en dat vind ik niet zo fijn (leerdoel 3). 

De eerste les wero ging over afval sorteren en de tweede ging over de weg dat een plasticflesje aflegt van in de PMD-zak tot nieuwe grondstof. De leerlingen waren opnieuw zeer betrokken bij deze les. Ik zorgde voor een samenwerkingsvorm, de placematmethode en ik zorgde voor interactieve oefeningen. De leerlingen waren heel enthousiast wat mij als leerkracht ook enthousiast maakte. 

Ik zorgde tijdens deze lessen terug voor voldoende didactisch materiaal wat de leerlingen betrokken maakte. 


Dinsdag 18 mei 2021

Het was alweer de laatste dag van de stage, op deze dag gaf ik opnieuw vier lesjes namelijk drie lessen rekenen en een les taal. 

De les taal was een spreekles, de leerlingen gingen zelf een reclamespotje maken maar vooraleer ze hieraan begonnen kregen ze natuurlijk de nodige leerinhouden mee. Er was veel materiaal voorzien en uiteindelijk gingen de leerlingen in groepjes met een tablet filmen.
Ik vond deze les redelijk chaotisch ook al was ik goed georganiseerd maar dit kwam vooral door het enthousiasme van de leerlingen. Ze konden niet wachten met filmen en de video's aan elkaar tonen. Jammer genoeg was er door het treuzelen van de leerlingen geen tijd meer om de video's klassikaal te bekijken. Ik moet nog eens nadenken hoe ik deze les anders zou aanpakken (leerdoel 4). 

Verder gaf ik nog een les aanzichten en een les grondplan, hiervoor gebruikte ik grote en kleine blokken. Ik bracht de les heel gestructureerd aan en zorgde voor een toontafel met daarop een draaischijf waarop blokkenbouwsels gebouwd waren (zie foto). De leerlingen konden op deze manier de aanzichten komen bekijken en hier meer inzicht in krijgen. De leerstof van het grondplan hadden de leerlingen goed mee maar aanzichten ging nog iets moeilijker. Ik begeleidde de leerlingen individueel wanneer het niet goed lukte aan de toontafel. 

De laatste les was een rekenles rond wisselgeld. Juf Sofie had mij gevraagd om deze les op een spelende manier te doen omdat het de laatste les van de dag is. Dus heb ik vier winkeltjes gemaakt met boodschappenkaartjes en boodschappenlijstjes. De leerlingen kregen een boodschappenlijstje mee en moesten de producten die hierop vermeld stonden gaan kopen. Belangrijk was dat ze altijd te veel betaalden, zodat ze oefenden op wisselgeld. Voor deze les heb ik héél veel tijd gestoken in materiaal maar het heeft uiteindelijk ook echt gediend. In het begin waren de leerlingen niet zo enthousiast omdat er 'hoekenwerk' op de planning stond en dit niet echt hoekenwerk was, maar vanaf ze bezig waren, wouden ze niet meer stoppen en zelfs verder spelen in de speeltijd.

Een heel geslaagde allerlaatste les dus! 


Conclusie

Het was een hele fijne stageweek en ik heb enorm veel bijgeleerd! Ik weet dat ik mijn best heb gedaan en dat is voor mij het belangrijkste. Ik gaf de leerlingen op het einde nog een klein cadeautje mee en ik kreeg nog heel veel knuffels. 

Ik neem natuurlijk weer enkele doelen mee naar de volgende stage en dat zijn hier vooral dat ik nog steeds moet oefenen en durven kordater op te treden al ging dit al veel beter deze stage. Verder wil ik mij volgend jaar echt graag meer focussen op differentiatie maar dat komt volgens mij dan zeker aan bod! 

Het was een aangename tweede actieve stage en ik ga dit gezellige schooltje en de lieve leerlingen en natuurlijk leerkrachten ook enorm missen! 

© 2020 Portfolio van Jana. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin