Eerste actieve stage

01-03-2021

De actieve stage houdt in dat we een volledige week meedraaien in de stageschool. We dienden 2 lessen per dag te geven en actief te participeren in de klas, refter, op de speelplaats enzovoort. Ik leerde zo mijn eigen mentor wat meer kennen, de andere juffen en meester van de school en ook het gebouw zelf. Ik vertel hieronder kort per dag hoe mijn eerste actieve stage verliep. 


Maandag 1 maart 2021

Het was zover, de eerste actieve stage in mijn opleiding. Met toch een beetje zenuwen vertrok ik naar het gezellige dorpsschooltje in Sint-Maria-Oudenhove. De klas had ik ondertussen al wat leren kennen en vandaag ging ik terug twee lessen geven aan deze gezellig en aangename groep.

Taalles over samenstellingen en afleidingen
De eerste les die ik deze dag ging geven was een lesje taal. Deze les ging heel goed, ik herhaalde met de leerlingen wat een samenstelling nu weer was en zo leerde ik hen aan wat afleidingen nu juist zijn. Ik bouwde verder op de beginsituatie en wat de leerlingen reeds kenden. Een werkpuntje bij deze les was dat ik ook de leerlingen die niet hun vinger in de lucht staken ook eens aan de beurt moet laten. De juf zei dat de leerlingen vaak het antwoord wel weten maar hun vinger niet opsteken.

Wiskundeles kloklezen tot op één seconde
Deze wiskundeles was zeker ook een toffe les. De leerlingen leerden reeds al kloklezen op een digitale en analoge klok tot op de minuut. Vandaag leerde ik hen aan om de klok af te lezen tot op de seconde nauwkeurig. We oefenden aan bord met klokken die ik telkens aanpaste. Hierbij mochten ze een soort 'klokkendictee' doen met hun whiteboards en stiftjes. Ik dicteerde het digitale uur en de leerlingen mochten het noteren, dit vonden ze heel tof. Ik kreeg het complimentje dat ik heel enthousiast voor de klas sta met een positieve vibe. Ook behield ik een goed overzicht over de klas. Dit gaf mij een goed gevoel waardoor ik al veel minder zenuwen had. (Leerdoel 1)


Dinsdag 2 maart 2021

Na de eerste dag zakte de stress gelukkig toch al lichtjes weg. Tot ik een berichtje kreeg van Emilie dat de stagebegeleider was toegekomen in onze school. Wat wil zeggen dat er iemand op bezoek kwam om onze les te beoordelen. Hierdoor was ik toch iets zenuwachtiger dan toen ik opstond maar uiteindelijk verliep alles goed en weet ik dat de stress voor niets nodig was (leerdoel 1).

Turnles loop- en tikspelen
"De turnles is een les waarin je al veel ziet qua capaciteiten", zei mijn stagebegeleider. Ik moet toegeven dat lesgeven voor een klas waarbij alle leerlingen flink achter hun bank zitten toch anders is dan een turnles waarin alle leerlingen hun energie kwijt willen. De les verliep over het algemeen goed maar ik had toch nog enkele werkpunten en aandachtspunten. Ik zet ze even op een rijtje:

  • Ik moet ervoor zorgen dat ik eerst de volledige instructie heb gegeven vooraleer ik de leerlingen vragen laat stellen. Veel vragen van de leerlingen zullen al beantwoord worden tijdens de instructie.
  • Ik vergat de leerlingen een opdrachtje te geven na de instructie van het opruimen. De leerlingen ruimen wel op maar wat daarna? Hierbij kon ik bijvoorbeeld zeggen "Wanneer je klaar bent met het opruimen van jouw deel, ga je op de lijn zitten." Zo weten de leerlingen wat er van hen verwacht wordt en creëer ik structuur.
  • Ik moet ervoor zorgen dat zeker al het materiaal aan de kant is van de vorige oefening vooraleer ik aan de volgende oefening begin.
  • Verder mag ik zeker meer mijn fluitje gebruiken om orde te scheppen en stilte te vragen.
  • Ik ben op tijd kunnen stoppen door één activiteit weg te laten (leerdoel 2).

Over het algemeen dus een goede les, maar zeker nog enkele werkpunten!

Weroles over de lente: bollen en knollen

Ik vond dit persoonlijk een supertoffe les. Ik begon de les met een liedje van Vivaldi, de 4 seizoenen. Ik liet de leerlingen een stukje horen van de lente en van de winter. Zo mochten ze beschrijven welk gevoel ze kregen en wat ze voor hen zagen wanneer ze dit stukje muziek horen.
Zo ging ik verder naar de lente en kregen de leerlingen de kans een brainstorm te doen hierover. Ik bracht een hyacint mee naar de les waarbij ik kon aantonen dat een hyacint ontstaat uit een bol en in de lente begint deze te groeien. Zo kwamen we op het onderwerp de bol en de knol en kregen de leerlingen zelf de kans om een ui (bol) en een aardappel (knol) te gaan opensnijden en determineren.
Ze vonden dit zelf een super toffe les. Ik kreeg de positieve punten dat het heel goed was dat ik een ander domein (muziek) betrok bij mijn les als introductie.

Het was tof dat ik zo veel materiaal had meegebracht en dat ik op het einde een filmpje toonde van SchoolTv als samenvatting.

Enkele tips: Het is beter om eerst mijn uitleg te geven en daarna pas de leerlingen in groepjes te zetten. Zo krijgen de leerlingen niet de kans om te babbelen. Ook deelde ik beter al het materiaal in één keer uit voor dezelfde reden. Op het einde deed ik een quiz per groepje met een rood of groen kaartje, dit was een goede controle om te kijken of de leerlingen de leerinhouden van de les onder de knie hadden.


Woensdag 3 maart 2021

Vandaag stonden er twee uitdagingslessen op het programma. Het was maar een halve dag maar veel voorbereiding. Ik gaf vandaag een les Franse taalinitiatie en een les wiskunde meetcircuit. Twee lessen die ik volledig zelf heb ontworpen en uitgevoerd.

Franse initiatieles over de stamboom
Een uitdaging, een Franse les geven. Zelf heb ik dit jaar enkel in het eerste semester Frans, als examentaak voor Frans kregen we de opdracht een lesje Franse taalinitiatie uit te schrijven. Deze taak heb ik dan ook toegepast deze week, rond het thema de stamboom.
Er was heel veel interactie tussen mij en de kinderen, ik heb kaartjes voorzien met zowel Franse als Nederlandse familieleden op, ook een Frans filmpje waarin de familieleden aan bod kwamen. Ik bouwde samen met de kinderen een bordschema op, wat de Franse woorden visualiseerde. Ik lette op de uitspraak van de leerlingen en verbeterde hen ook op een vriendelijke manier, dit vond de juf goed.
Ik was enkel een kopieerblad vergeten meebrengen waardoor een bepaalde oefening een beetje in het water viel, maar dit heb ik opgelost met een gewoon wit blad.

Wiskundeles over meetcircuit
"Een meetcircuit is echt iets wat je eens moet geprobeerd hebben!", vertelde mijn wiskundeleerkracht. Dus ik dacht: Waarom niet? Ik hou er wel van om een uitdaging aan te gaan dus ik begon na te denken over een meetcircuit. Na heel lang nadenken en brainstormen kreeg ik een vaag idee over hoe ik het wilde organiseren. Het meetcircuit ging over lengte, inhoud en gewicht. Aan de hand van de referentiematen die de leerlingen reeds kenden moesten ze telkens gaan schatten en controleren.

De realisatie van het meetcircuit was zeker geslaagd, de leerlingen vonden het super leuk om te doen. Ik zorgde voor taakverdeelkaartjes per groepje zodat de orde bewaard kon blijven. Deze werden per stand gewisseld zodat iedereen eens elk taakje mocht vervullen. Natuurlijk heb je bij dit soort lessen heel snel chaos, ik zorgde voor een belletje dat rinkelde voor stilte en orde, deze manier werkte wel goed. De leerlingen kennen het belletje en weten ook wat dit betekent.

Om de tijd bij te houden zorgde ik dat elke stand 10 minuten duurde, de leerlingen konden de tijd zelf in de gaten houden want deze werd geprojecteerd op het bord (leerdoel 2).

Natuurlijk heb ik ook veel geleerd uit deze les. Bijvoorbeeld dat ik ervoor moet zorgen dat elke stand ongeveer even lang duurt. Het gebeurde dat sommigen al voor de timer afging klaar waren, hun had ik dan een ander taakje moeten geven.

Over het algemeen was dit een heel leuke en leerrijke les, inderdaad een uitdaging om zeker eens aan te gaan!


Donderdag 4 maart 2021

Vandaag was een rustige dag, een lesje godsdienst en een lesje beeld. Rustige lessen, waar ik ook zeker iets uit heb geleerd. Al mocht de les beeld toch iets rustiger verlopen ;-).

Godsdienstles over een verhaal - Het Groene Kuiken
De godsdienstles die van ons verwacht werd te geven ging over een betekenisvol verhaal. We gingen een kringgesprek gaan voeren met de klas aan de hand van een verhaal dat werd voorgelezen.

De thema's die vooral in het verhaal dat ik voorlas voorkwamen waren: je anders voelen dan de rest, uitgesloten voelen, uitgelachen worden, jezelf moeten bewijzen, een wens hebben in het leven en gelukkig zijn met wat je hebt.

Het was de bedoeling dat de leerlingen na het beluisteren van het verhaal een tekening gingen maken, een tekening van een fragment uit het verhaal. Iedere leerling met zijn/haar unieke tekening mocht hier iets over vertellen. Hoe voelde de personage zich in dat fragment? Wat gebeurde er daar juist?

Op die manier gingen we deze gebeurtenissen gaan koppelen aan de leefwereld van de kinderen. Heb jij dat ook al eens meegemaakt? Hoe voelde je je toen? Wat heb je daaraan gedaan? Is het opgelost geraakt?

Ik had de banken in de speeltijd al op voorhand in een U-vorm gezet zodat we in het midden een kring konden vormen. Ook had ik de regels voor een goed kringgesprek op het bord genoteerd. Zo waren de regels gevisualiseerd en kon ik hierop terugwijzen wanneer nodig. Heel positief is dat ik geen enkele keer heb moeten terugwijzen naar deze regels.

Ik liet alle leerlingen aan het woord, liet hun hun mening uiten en respecteerde het wanneer ze niets wouden zeggen. Het was een hele aangename les.

Les muzische opvoeding - beeld: de familiestamboom met krullen
Ook de beeldles was een toffe les. Het concept was dat de leerlingen, opbouwend op de Franse les, hun eigen stamboom gingen creëren. Maar dit niet zomaar, we baseerden ons op de kunstenaar Gustav Klimt met zijn werk 'De levensboom'. In dit werk gebruikt Klimt veel krullen en daarmee gingen we dus ook aan de slag, krullen.
De leerlingen kregen de opdracht een kleurrijke krullenboom te maken die geïnspireerd was op het werk van Klimt. Ze werkten hiervoor met krijtjes en ze leerden hun kunstwerk te fixeren met haarlak.

Daarna mochten de leerlingen de zelf meegebrachte foto's op de stamboom hangen, natuurlijk in de juiste volgorde. Hierbij kregen de leerlingen hulp van elkaar en van mij, want niet iedere familie is even gemakkelijk opgebouwd.

Het was een heel toffe les maar in het begin een beetje chaotisch. Doordat ik zelf bezig was in alle chaos, merkte ik de chaos van de klas ook minder op. Tussen deze les zat een speeltijd, hier zei de juf mij dat ik iets meer op mijn strepen mag staan qua rondlopen van de leerlingen. Na de speeltijd ging dit al veel beter, iedereen bleef neerzitten en stak de vinger op wanneer het nodig was. Er werd duidelijk gemaakt dat er een kijkmoment zal ingelast worden dus dat ze zich nu enkel op hun eigen werk kunnen concentreren. Ook hier had ik terug een opdrachtje moeten voorzien voor de leerlingen die sneller klaar waren. 


Vrijdag 5 maart 2021

Het is vrijdag, bijna weekend, maar al de laatste dag dat ik in deze geweldige klas mag staan. Ik wist op voorhand dat vandaag de tweede stagebegeleider op bezoek ging komen om mijn les te komen volgen en beoordelen, spannend!

Les Nederlands - Boekpromotie Marc De Bel
Mijn voorlaatste les was terug een uitdaging, dit was ook de les waarbij mijn stagebegeleider aanwezig was. De boekpromotie die ik gaf ging rond de Vlaamse jeugdschrijver Marc De Bel. De leerlingen kennen deze schrijver al want hij schrijft tekstjes uit de taalboeken van de leerlingen.

Als inleiding had ik een persoonlijk filmpje mee van Marc De Bel dat hij had opgenomen speciaal voor de klas. Ook had ik 10 boeken meegebracht die de leerlingen in groepjes gingen bekijken. Ze lazen één tof hoofdstukje uit elk boek waarvan ik een kopietje had gemaakt. Daarna vulden ze ook een speurneuzenformulier in waarbij ze een voorkeur konden kiezen uit de boeken.

De stagebegeleider was in het algemeen heel positief over mij. Hij zei dat ik een heel gedreven leerling ben die altijd klaar staat voor een uitdaging. Ook ben ik heel goed in orde met mijn administratie en sta ik vrolijk en enthousiast voor een klas. Ik ben een lieve juf met goede lessen. Juist zei hij dat de leerinhouden van deze les niet genoeg uitgediept werden. Het was een toffe les, maar wat leerden ze hier nu juist mee? Hierover had ik ook nog een gesprek met de stagebegeleider maar hij zei dat het zeker een heel goede les was voor een eerstejaarsstudent. Dus ik was zeker en vast tevreden.

Nederlands - Spelling: samenstellingen met dubbele medeklinker
De allerlaatste les alweer, wat ging deze week snel!
Ik startte deze les met een dominospel rond de samenstellingen. Iedere leerling kreeg een tegel en aan bord vormden we zo een domino rond de samenstellingen, dit vonden de leerlingen super leuk. Zo gingen we verder de les in rond de samenstellingen.

Dit was een heel goede les en de leerlingen vonden het interessant.

Op het einde van de week had ik al helemaal geen zenuwen meer, de klas werkte goed mee en de leerlingen waren superlief (leerdoel 1).



Algemene samenvatting

Ik vond deze eerste actieve stageweek een supertoffe en -leerrijke week. Ik heb heel veel bijgeleerd en er vooral van genoten. Ik heb ontdekt dat dit echt is wat ik wil doen later. Ik vind het geweldig om de leerlingen iets bij te leren, ze blij te maken en ze gelukkig te zien. Ik vond het heel jammer toen ik moest vertrekken en de leerlingen zeker ook. Ik gaf de leerlingen nog een geschenkje toen ik vertrok en ik kreeg hele mooie tekeningen in de plaats en enkele knuffels.

Ik heb er vooral uit geleerd dat ik zeker op mijn strepen mag staan, meer mijn stem/fluitje gebruiken om rust te creëren. Chaos moet ik zeker proberen vermijden en hiervoor moet ik vanaf het begin duidelijke regels maken (organisatie). Verder kan ik nog werken aan 'wat doen de leerlingen daarna?' door bijvoorbeeld na te denken over extra taakjes (differentiatie).

Voor de rest ben ik heel erg tevreden over deze week en heb ik er vooral van genoten. Op naar het volgende!! 


© 2020 Portfolio van Jana. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin