Observatiedag in de kleuterklas

01-10-2020

Als eerste opdracht voor het vak psychopedagogiek werd van ons verwacht een half dagje mee te volgen in de kleuterklas. Zo kennen we de grens tussen de kleuters en de leerlingen die in het eerste leerjaar zitten en kunnen we de verschillen in ontwikkeling zien tussen de kinderen. Voor deze observatie moesten we dan ook oog hebben voor verschillende vragen zoals: "Wat merk je op over de grove en fijne motoriek van de kleuters?"

Mijn notities hierover kunnen jullie zien op de foto hieronder.  

Ook lette ik op de verschillende taalactiviteiten die georganiseerd werden voor de kleuters en hoe hen woordenschat werd aangeleerd.

De kleuters leerden de kleuren aan de hand van gekleurde blokjes die ze op een stokje moesten steken. Ook zag ik een soort cupcake vorm waarin in elk vormpje een kleur geschilderd was en zo moesten de peuters de gekleurde pompons in het juiste vormpje leggen.

  • 's Morgens wordt de naam van de dag geleerd en worden er veel liedjes gezongen om wakker te worden bv. over wat voor weer het is vandaag.
  • De juf stelt heel veel vragen aan de peuters en kleuters waarop zij dan antwoorden. Zo wordt hun woordenschat uitgebreid en worden hun hersenen ook getraind om na te denken en terug te denken aan welke dag het gisteren was.
    De juf: "En vandaag is het?"
    De kleuters: "Donderdag!"
  • De kleuters van de derde kleuterklas leerden heel wat woorden met de letter 'D', zoals dinosaurus, den, draak, druif, enzovoort.
  • Wat me ook opviel is dat kleuters nog geen volledige zinnen gebruiken maar vooral delen van zinnen of enkel woorden.

Daarna zou ik graag nog iets vertellen over de sociaal-emotionele ontwikkeling. We mochten noteren hoe kinderen leren omgaan met gevoelens en op welke manier de leerkracht zorgde voor een fijne en veilige klassfeer.

Wat me opviel was dat kleuters zeer gemakkelijk hun gevoelens uiten , een boos kindje zal grommen of boos kijken. Een triestig kindje zal heel snel beginnen wenen. Ook wanneer ze blij zijn staat er een grote glimlach op hun gezicht.

De kenmerken die voor een goede klassfeer zorgen waar bijvoorbeeld dat de juf aan ieder kindje wanneer het aankomt op school vraagt, hoe het met dat kindje gaat. Ze praatte over hun ouders, broers en zussen. Ook over hoe het weekend was en wat ze gedaan hebben, of ze lekker gegeten hebben gisterenavond, enzovoort.

In de klas werden er heel veel liedjes gezongen. Zo zongen ze samen liedjes in een kring en hielden ze elkaars handjes vast bij een liedje rond vriendschap.

De juf bouwde haar volledige klas om naar het thema van de week. Het thema was 'de bal' dus ze had een volledig ballenbad nagemaakt in de klas. Er waren heel veel soorten ballen in de klas en spelletjes rond ballen. De les werd helemaal naar het thema 'de bal' omgevormd. 

© 2020 Portfolio van Jana. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin