Observatiedag in het 6e leerjaar
Na de observatiedag in de kleuterklas werd van ons ook verwacht een dagje te gaan observeren in het 6e leerjaar. Zo zie je de beginnende pubers aan het werk die zich voorbereiden om naar de middelbare school te gaan. Ik ging hiervoor terug naar de basisschool Sint-Augustinus in Brakel, de school waar ik zelf als kind zat.
Ik heb een deeltje mee gevolgd in het 6e leerjaar en daarna ook een deel in het 5e leerjaar aangezien het 6e leerjaar veel toetsen had vandaag en hierdoor viel er voor mij meer te zien en te beleven in het 5e leerjaar. De eerste les die ik mocht observeren was een les wiskunde in het 6e leerjaar. Het ging over zich oriënteren in de ruimte en op een kaart. Ook in de les wiskunde van het 5e leerjaar ging het over ruimtelijke oriëntatie maar dan met coördinaten. Daarna volgde ik nog een les spelling en Frans. Het was zeer interessant om te zien hoe deze lessen bij kinderen worden aangebracht. Wat een belangrijk onderdeel is in het 5e en 6e leerjaar is het zelfstandig kunnen werken en verwerken. Bijvoorbeeld mogen de leerlingen (grotendeels door corona) zelfstandig in stilte naar de klas komen na de speeltijden in plaats van buiten in de rij te staan wachten op de leerkracht. Ook werken ze al meer zelfstandig of in duo's aan oefeningen en helpen ze zo elkaar. Door samen oefeningen te maken beïnvloeden ze elkaar.
Er wordt in deze school ook een nieuwe methode toegepast voor WO. Men kijkt naar welke verwachtingen de leerlingen hebben en welke vragen ze graag beantwoord willen. De leerlingen wouden bij een deeltje van biologie heel graag iets bijleren over de paddenstoelen maar dit was geen onderdeel van deze les. De meester van het 5e leerjaar zorgde ervoor dat hij toch een aantal lessen voorbereid had over paddenstoelen aangezien de leerlingen dit zo graag wilden. Dit vond ik een zeer goede methode om de leerlingen geïnteresseerd te houden en ze te motiveren om over biologie te leren.
De leerlingen mogen tijdens de lessen WO zelf veel meer dingen doen zoals zelf plantjes planten tijdens biologie, er zijn meer groepswerken, en ze hebben keuze in welke vakken ze eerst willen volgen. De meester vertelde dat in deze lessen het niet meer de bedoeling is dat de leerlingen gewoon op hun stoel zitten en naar foto's en filmpjes kijken maar dat ze het echt zelf live moeten beleven. De huistaken bieden nu ook extraatjes aan voor kinderen die graag meer uitdaging hebben, ze krijgen zelf de keuze welke oefeningen ze willen maken uit de niet-verplichte oefeningen.
De leerlingen hebben niet de hele dag dezelfde leerkracht. De leerkrachten wisselen van klas net zoals in het secundair onderwijs. In bepaalde oefeningen wordt ook al gerefereerd naar situaties die kunnen gebeuren wij volwassenen. Bij wiskunde ging het over de weg zoeken en zich oriënteren op een kaart en dan werd er verwezen naar de volwassenwereld wanneer je daar met de auto zou rijden. Er wordt veel aandacht besteed aan de overgang naar het secundair onderwijs, dit is zeer belangrijk voor de leerlingen.
Als laatste heb ik het nog even over de tekenontwikkeling die al een heel grote evolutie heeft doorstaan in vergelijking met de kleuterklas. Er worden al veel meer details gebruikt in de tekeningen van de leerlingen. De kinderen kunnen al een mooi geheel maken in hun tekeningen en hebben ook al meer fantasie. De tekeningen zijn meer gericht naar hun leefwereld, nu maakten ze bijvoorbeeld knutselwerkjes en tekeningen in het thema van de week, wat nu Halloween was. Bekijk zeker eens de foto's!
Het was een zeer interessante en leerrijke dag!
